Sen jag blev egen företagare så har jag brottats med vad ett riktigt jobb är. För mig har jobb varit där jag varje månad har fått pengar insatta på kontot för det arbete jag utfört till något företag. Jag har gått dit, gjort mitt jobb. Ibland burit med mig det hem ibland har andra sysslor kommit över mig.

Redan som liten fick jag lära mig att det finns olika typer av jobb och yrken. Jag funderade på veterinär, sjuksköterska och lärare. Man skulle utbilda sig för att bli något.

Jag blev mentalskötare, coach, KBT-samtalsterapeut. Men jag har genom åren också studerat yoga, medial utveckling, tarotkort och healing. Idag har jag vävt samman alla mina kunskaper till att kalla mig för andlig vägledare. Igår var jag på ett andligt nätverk där vi bollar tankar, idéer, och hur man kan växa i det man gör. Vi har alla olika infallsvinklar på det vi kallar att leva andligt. Vi är alla olika och unika men med likadana frågeställningar.

Jag berättade vad jag brottades med, att jag lever med känslan av att inte ha ett riktigt jobb. Redan när jag sa det hörde jag hur galet det lät. Jag utför arbete, men Idag får jag inget lönekuvert varje månad från en arbetsgivare. Jag är min egen och Jag lever min dröm, jag gör det jag älskar att göra. Då känns det inte som ett jobb. Idag finns ingen yrkesroll som heter andlig vägledare. Inte på platsbanken iallfall😉 och det är väl det som gäller.. i alla fall så länge vi har kvar arbetsförmedlingen för de verkar ha haft patent till vilka yrken som gäller.

Yrkesroller kommer och går. På 1800 talet så fanns det ett yrke som kallades för väckare, man använde sig av batonger för att slå på dörrar för att väcka folk, den titel fick ge vika för väckarklockan i början på 1900 talet. När kylen kom så försvann mjölkbuden och nya yrken kom. Jag tror att vi i framtiden kommer att se helt olika yrken och arbeten, snart behöver vi inga chaufförer, det kör ju redan runt chaufförslösa bussar. Man kan tro att många kommer bli utan arbeten, men jag tror att detta fenomen har funnits i alla århundranden. Oron vad som händer i utvecklingen med arbetslivet och titlar. Nya yrken kommer och just nu ligger det i tiden för personlig utveckling så jag är övertygad om att det kommer dyka upp fler och fler andliga vägledare.

Susanne Ytterberg

Yrke :Andlig vägledare