Hur skumt är det inte, att prata om något som vi inte ser.Jag som är utbildat psykoterapeut kräver evidensbaserad information och tycker det är lite luddigt.  Men med facit i hand så inser nu att jag själv jobbat med chakran i många år. Jag blev lärd i på min första medium utbildning  att varje gång du öppnar upp för andra dimensioner så ska du öppna dina chakran och du ska stänga dom efteråt. Attans vad rädd jag var, om jag inte lyckades stänga dom rätt.. Tänk om andevärlden skulle komma hela tiden, så Jag gjorde som jag blev lärd och har nu gjort det i många år. Men stänger gör jag inte varje gång, bara när jag känner att det behövs.
Jag är ju nyfiken och vill vara lite öppen. Fast ärligt så tyckte jag att det var hur skumt som helst.  När jag gick min första yogalärarutbildning för många år sen så pratades det även där om dessa chakran. Då började jag tänka att det kanske ligger något i detta, med dessa besynnerliga hjul som sägs finnas i kroppen.

Nu har tiden kommit för mig att förkovra mig i dessa besynnerliga chakran, vad är det egentligen. Dessa chakran som jag dagligen använder mig av i mitt arbete som medium och som yogalärare.

Det finns lika många teorier som åsikter om dessa. Jag har blivit så gammal att jag slutat att tro allt jag läser, jag lyssnar inåt och uppåt och tar till med det som jag tror är rätt för mig.

Men enligt skrifter så har chakran nämnts i många år, bla i Vedaskrifterna där chakran beskrivs som hjul. Dessa hjul snurrar och drar energin och ut genom kroppen. Det finns också beskrivet som lotusblommor där varje chakra har ett visst antal blad. Chakrana länkar samman den fysiska kroppen med de andliga, känslomässiga och mentala skikten.  Om dessa chakran är i obalans så kan vi må både fysiskt och psykiskt dåligt. Det är också lättare att koppla upp sig mot andra dimensioner om chakran är i balans. I mitt arbete som healer känner jag alltid av hur det är ställt med klientens chakran. Men skulle man vända sig till en läkare här i väst så kollar de blodtryck och tempen. I öst kanske man kollar puls, tunga och chakran.

Det finns hundratals, kanske tusentals chakran i kroppen.Men det vanligaste är att man fokusera på 7 stycken chakran som är belägna längs ryggraden upp till hjässan.  Alla chakran har olika färger och tillsammans bildar de regnbågens färger. Hur vackert låter inte det? Såklart man vill ha regnbågens färger i kroppen, och klart man vill att de ska lysa i sin fulla kraft.

För några år sedan gick jag en  fördjupningskurs  i chakra hos en god vän Kicki Zandelin. Vi börja med Baschakrat som är beläget längst ned vid ryggradens slut den har färgen röd.  Det är här det börjar, rötterna. Chakrat som måste vattnas och fyllas med en grundat trygghet för att kunna växa. När den var stabil tittade vi på nästa.Navelchakrat som bär färgen orange och är placerad strax under naveln.  Där upplever vi njutning, rörelser och kreativitet om den är i balans. Ja, ni kan tänka er hur trist livet vore med en obalans här. Nästa chakra är Solarplexus, den har färgen gul och är placerad i mellangärdet.Om detta är i balans upplever vi energi, du kan lita på din magkänsla och få saker gjorda. Har vi balans i dessa så kan även hjärtchakrat få blomstra ut i kärlek. Detta chakra beskrivs i färgen rosa eller grön. En obalans här kan göra att man har svårt för kärlek, till sig själv eller andra. Kanske älskar man andra för mycket och inte sig själv, sätter andra i första rummet
Hur väl kan du kommunicera? Nästa chakra handlar om det. Halschakrat i den ljusblå färgen. Har du balans här har du lätt att uttrycka din åsikter på ett kärleksfullt sätt.  Nu har vi grunden till en härlig energi och ett härligt liv, men vi behöver lite intuition också. Den hittar vi i pannchakran, ni vet det  tredje ögat mellan ögonbrynen. Den beskrivs i färgenlila eller indigoblå. Du som har klar intuition, det sk sjätte sinnet har troligen bra balans här. Grattis.

Sist men inte minst, kronchakrat. Mitt favorit chakra. Det är här det händer, i alla fall om man jobbar medialt. Den beskrivs i färgen lilavitt. Den är placera mitt på hjässan och hjälper oss med kontakten med vår kosmiska energi. Balans här ger livet en mening, en känsla av sammanhang.

Tänker igen på det här med evidensbaserat, visst är det bra. Så vi vet saker, det finns forskning .Bra. Oavsett forskning så har jag upplevt att det funkar för mig, jag går dagligen igenom mina chakran, och jag känner och vet vad jag behöver göra för att få det i balans. Så jag har gjort min egen analys som funkar för mig. Tänk på det här med kärlek, det kan man ju inte heller ta på. Men så gott det känns i kroppen att vara kär. Det pirrar, hjärtat slår, pulsen ökar. Så är det med våra chakran, är det i balans får vi magiska resultat i vårt mående.

Det är med ett sant nöje, år 2019 då jag kommer införliva dessa chakran i varje yinyoga pass. Där det finns möjlighet att skapa balans och ett liv mer i harmoni. Hör gärna av dig om du är intresserad. Kursen startar 30 januari i Norrtälje.
Varmt välkomna till chakran mystiska värld.
Namaste